neděle 23. července 2017

Rytíř z Lanterny futuri 2012

Při nostalgickém procházení složek v počítači jsem narazila na krátké stopmotion video, které jsme před lety vytvořili v rámci dílny Akčního umění na Lanterně futuri.



Nejprve něco málo o Lanterně:
Lanterna futuri (Maják budoucnosti) je mezinárodní projekt pro České, Polské a Německé středoškoláky. Nevím, kolik se v něm za rok prostřídá skupin, ani kolik škol se ho účastní.
Ale každý termín se v něm sejdou tři třídy - jedna za každý národ a to v několika dílnách.
Některé dílny se nachází v Německu (například hudební a divadelní dílny), některé v Polsku (například naše dílna akčního umění, dále třeba dílna fotografie). Nevím, jestli Česko vůbec nefunguje, nebo nefungovalo pouze v době, kdy jsme se my účastnili.
Každopádně moje tehdejší třída (sexta z Českolipského gymnázia) se Lanterny účastnila v listopadu 2012.

V rámci obou objektů (v Polsku ve vesnici Niedamirow, v Německu též někde poblíž hranic, ale přesně to neřeknu) se nachází několik "dílen".
Před odjezdem si každý student vybere jednu z nich a se skupinou, která takto v rámci dílny vznikne, tráví většinu času.
Každá dílna má omezený počet členů na třídu tak, aby se v ní sešlo vyrovnané množství čechů, poláků i němců. Navíc jsou každé dílně přiděleni vedoucí a překladatelé nebo překladatelky.
Cílem dílen je vytvořit menší skupinky tak, aby v nich byl opět přibližně vyrovnaný poměr všech tří národností. Každý rok má navíc Lanterna jako celek téma - v našem případě "Spravedlnost a nespravedlnost", které se rámcově, více či méně, dodržuje.

Dílna, ve které vzniklo tohle video, byla dílna Akčního umění, které kromě toho obsahovalo například bodypaintig a další volnější tvoření, promíchané se seznamovacími aktivitami.

Ke konci několikadenního pobytu se pořádá výstava, na které se určitým způsobem propojí všechny dílny z daného objektu.
Kdo si chce najít víc informací, ten určitě najde, teď k videu.


Naše skupinka (já a Veronika Jirsáková a David Šubík za Českou republiku a nějaké slečny z Polska a Německa, jejichž jména mi už za těch pět let vypadla) spolupracovala během většiny projektu a vytvořili jsme mimo jiné dvě krátká stopmotion videa, z nichž jedno přikládám zde. Je mi líto, že se jen tak "válelo", ačkoli to není žádný převratný div. Ale bavilo nás ho tvořit... :).
Ostatně, přede dvěma lety se Lanterny účastnil i můj ke školním projektům podstatně skeptičtější bratr a jak se mu původně nechtělo odjet tam, tak se mu ke konci nechtělo zpátky (v jeho případě divadelní dílna v Německu). A myslím, že to už o Lanterně něco vypovídá.


Stránky Lanterny futuri k rozkliknutí zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat